Στρίγκλες εν Τριπόλει της Χριστίνας Αγγελοπούλου και της Τζένης Ματζουράνη. Εραστήριο StoryDoc

Ή ταινία παρακολουθεί μία ημέρα της πρωταγωνίστριας δείχνοντας την καθημερινή της ζωή στα εργαστήρια χειροτεχνίας "Στριγκλες" και στην αναζήτησή υλικών για χειροτεχνίες της.

Δαιμονιά του Δημήτρη Λύρα. Εργαστήριο StoryDoc

Μικρές ή μεγάλες ιστορίες των ανθρώπων από τη Δαιμονιά Λακωνίας, προσωπικές εμπειρίες και βιώματα.

Εικόνες από τη ζωή τους και τις ασχολίες τους. Η σχέση των ανθρώπων με τη θάλασσα. Το φυσικό λιμανάκι του Αρχαγγέλου, οι θαλάσσιοι δρόμοι…..

Η ιστορία του χωριού μέσα στην ευρύτερη περιοχή της πόλης - κράτους των Λακεδαιμονίων και της αρχαίας Σπάρτης, της Βυζαντινής Μονεμβασίας, των νεώτερων χρόνων.

Ένα χωριό με ασυνήθιστο και περίεργο όνομα!

 

Αναζητώντας τον Καρυωτάκη του Φώτη Παπουλια. Εργαστήριο StoryDoc

Ο Καρυωτάκης μέσα από τη ματιά των Τριπολιτσιωτών , ο Καρυωτάκης μέσα από τη ματιά ενός σημερινού συναδέλφου του δημόσιου υπαλλήλου, ο Καρυωτάκης μέσα από τη ματιά μιας θεατρικής ομάδας, ο Καρυωτάκης μέσα από τη δική του ματιά ????

 

 

Μια πόλη ... μια φανέλα (20') της Κατερίνας Σιάμπου. Εργαστήριο StoryDoc

Η ταινία μιλά για μια στρογγυλή... θεά που μέσα της χτυπάει ....καρδιά! Μια μπάλα για όλους, …παίχτες, φιλάθλους, παράγοντες! Να δουν τις φάσεις, να νιώσουν την ένταση, να ακούσουν τους ήχους. Μια ολόκληρη πόλη πίσω από μια φανέλα. Σε μια εποχή που η φανέλα ήταν κοινόχρηστη, το παιχνίδι ήταν λιγότερο εμπορευματοποιημένο, αλλά που και πάλι... η "παράγκα" ήταν "καλύβα"… Μια πρώτη αγάπη παντοτινή, αγάπη διαρκείας μιας πόλης για μια ομάδα που είναι... ιδέα!

"18" του Ανδρέα Μαλή. Εργαστήριο StoryDoc

Ένα ντοκιμαντέρ μικρού μήκους με κεντρικά πρόσωπα δύο δεκαοχτάχρονες κοπέλες, την Αθανασία και την Ζωή.

Τα δύο κορίτσια συζητούν για τους φόβους τους,τα όνειρα τους, ενώ ταυτόχρονα μας δείχνουν ένα μέρος της καθημερινότητας τους, όπως αυτή διαμορφώνεται 
στην πόλη τους, την Τρίπολη.

Βασικό σημείο του έργου είναι οι ασχολίες των δύο αυτών εφήβων, η ευχαρίστηση που τους προσφέρουν και οι δυσκολίες  που ενδεχομένως έχουν συναντήσει. Στόχος των κοριτσιών είναι να παρουσιάσουν στους θεατές ένα κομμάτι της ζωής τους ως έφηβες στην Τρίπολη, ώστε να βρούμε κοινά σημεία με την δική μας εφηβεία ,να αναπολήσουμε εκείνες τις στιγμές, να δούμε την ομορφιά της φιλίας και να καταλάβουμε καλύτερα την σύγχρονη πραγματικότητα των νέων σε μια πόλη όπως η Τρίπολη.

 

Οι Έλληνες Εβραίοι και το Ολοκάυτωμα (6'), 2o ΓΕΛ Τρίπολης

Ο Μαρσέλ Νατζαρή, τον Απρίλιο του 1944, σε μια από τις τελευταίες και τις μεγαλύτερες αποστολές Εβραίων από την Ελλάδα, έφτασε στο Άουσβιτς και τοποθετήθηκε στην ομάδα εργασίας Ζόντερκομάντο.Τα μέλη αυτής της ομάδας ήταν, χωρίς  αμφιβολία, οι τραγικότερες φιγούρες όλων των εγκλείστων του στρατοπέδου.Το κομμάντο αυτό το αποτελούσαν μόνο Εβραίοι και η δουλειά τους ήταν να βάλουν τους δικούς τους Εβραίους στους φούρνους.Έπρεπε να φανεί, σύμφωνα με την ναζιστική ιδεολογία, ότι οι Εβραίοι, αυτή η «κατώτερη ράτσα», αυτοί  «οι υπάνθρωποι» σκύβουν σε κάθε ταπείνωση, ακόμη και στην καταστροφή τους.

    Ο Νατζαρή ως μελλοθάνατος γράφει μια επιστολή στους δικούς του, αν και γνωρίζει ότι δεν θα μπορούσε να την στείλει.Τυλίγει τις κόλλες χαρτιού κυλινδρικά,τις τοποθετεί σε ένα θερμός μέσα σε μια δερμάτινη τσάντα και το θάβει στον περίβολο του Κρεματορίου III. Στις 24 Σεπτεμβρίου 1980, ο φοιτητής της δασονομικής σχολής Λέσλαβ Ντυρτς βρήκε το θαμμένο χειρόγραφο και το παρέδωσε στο Μουσείο του Άουσβιτς.

  Η μαρτυρία του Νατζαρή θεωρείται αδιάσειστο ντοκουμέντο της φιλολογίας του Ολοκαυτώματος των Ελλήνων Εβραίων,ένα δυνατό και αποκαλυπτικό κείμενο-καταγγελία της αδιανόητης φρίκης των Γερμανικών στρατοπέδων θανάτου.

  Η ταινία μικρού μήκους πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια του μαθητικού διαγωνισμού δημιουργίας ταινίας μικρού μήκους με θέμα «Το Ολοκαύτωμα και οι Έλληνες Εβραίοι»-σχολικό έτος 2018-2020.