ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Αφιέρωμα ευαισθητοποίησης στα προβλήματα των Ατόμων με Αναπηρία ΑμεΑ οργανώνει το 5ο Arcadian Screenings.

Φέτος, το 5ο κινηματογραφικό φεστιβάλ «Arcadian Screenings», φιλοξενεί μια ιδιαίτερη ενότητα. Το θέμα του αφιερώματος φέτος είναι «Άτομα με Αναπηρία» και αναδεικνύεται μέσα από τρεις διεθνείς ταινίες. Οι ταινίες για τα « Άτομα με Αναπηρία» αναδεικνύουν τα δικαιώματα των αναπήρων στην πρόσβαση των σε πολιτιστικά μνημεία και τη δύναμη της θέλησης αυτών των ανθρώπων για ζωή και δημιουργία. 

Οι ταινίες:

Μέχρι την Θάλασσα (112’), Μάρκο Γκαστίν, Ελλάδα
Ασθενείς που νοσηλεύονται, μετά από σοβαρά ατυχήματα, στην κλινική Φυσικής Αποκατάστασης του ΚΑΤ προσπαθούν να σταθούν ξανά στα πόδια τους... ή έστω να επανακτήσουν την αυτονομία τους. Την ταινία θα μπορέσουν να παρακολουθήσουν και κωφοί.

 

 

Κοιτώντας από την αναπηρική καρέκλα (82’), Oleh Pavliuchenkov, Oυκρανία

Η ταινία καθρεφτίζει τη ματιά στον πολιτισμό ενός ανθρώπου που είναι καθηλωμένος στην αναπηρική καρέκλα, του Mykola Podrezan. Μέσα από τα μάτια του οι θεατές ζουν την εμπειρία (μη) πρόσβασης των αναπήρων στα πολιτιστικά μνημεία της Ουκρανίας.

 A look from the Wheelchair

 

Peter Plan (74’), Jean Castejόn Gilabert, Ισπανία

Ο Peter μένει σε ένα απομονωμένο ορεινό χωριό τα Πυρηναία της Αραγονίας. Είναι τυφλός, έχει απαρνηθεί τα πλεονεκτήματα της πόλης για κάποιον που δεν βλέπει και επιβιώνει χάρη στην τέχνη του, τη ροκ μουσική. Πρόσφατα πέτυχε να ηχογραφήσει το τελευταίο του άλμπουμ.