ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Τρεις ταινίες από τα Βαλκάνια, τρεις ματιες  σε πέντε Βαλκανικές χώρες ανιχνεύουν στο χθές και στο σήμερα τη Βαλκανική Ταυτότητα

 1."Τhe Manakia Brothers" της Eliza Zdru - Ρουμανία.
Η σκηνοθέτης εξομολογείται: «Μια μυστηριώδης φωτογραφία των προ-παππούδων μου, που τραβήχτηκε στη δεκαετία του 1920 κάπου στα Βαλκάνια, μου θυμίζει δύο Βλάχους φωτογράφους, διάσημους στην περιοχή εκείνη την περίοδο – τον Μίλτο και Γιαννάκη Μανακιά.
Προσπαθώντας να επαληθεύσω την υπόθεση ότι οι προ-παππούδες μου πράγματι φωτογραφήθηκαν από τους δύο αδελφούς, ξεκινώ ένα ταξίδι  διασχίζοντας  Ρουμανία – Βουλγαρία -FYROM – Ελλάδα προσπαθώντας να ανασυνθέσω τη ζωή των δύο ανθρώπων που έγιναν οι πρώτοι κινηματογραφιστές της περιοχής και έδρασαν ως αφοσιωμένοι Ντοκιμαντεριστες των πιο δραματικών αλλαγών, που ανασχημάτισαν το πρόσωπο των Βαλκανίων στο πρώτο μέρος του 20ου αιώνα.»

 

 

 

 

2. The Beast is Still Alive (90 min),
Mina Mileva - Vesela Kazakova, 
Βουλγαρία/Μεγάλη Βρετανία.

Η Βουλγαρία, το πλέον  αυθεντικό παράδειγμα Σοβιετικού σοσιαλισμού στα ζει, ακόμη, βαθειά διαιρεμένη.Από τη μια πλευρα τα πρώην στελέχη του μηχανισμού του ΚΚ Βουλγαρίας , από την άλλη οι νέοι πλούσιοι και στη μέση η κοινωνία ως λάφυρο πότε των μεν και πότε των δε..

Σε αυτό το σύνθετο τοπίο  26 χρόνια μετά την πτώση του Ζιβκοφ, μια νεαρή Βουλγάρα ανοίγει το Φάκελλο του παππού της  στα αρχεία των Μυστικών Υπηρεσιών.
Θέλει να ξεδιπλώσει το παρελθόν και να βρει απαντήσεις στο γιατί η σοσιαλιστική ιδέα είχε οικτρά αποτύχει στην πραγματικότητα. Ο παππούς, ένας αγγλόφιλος διανοούμενος διέκειτο με συμπάθεια προς τις Σοσιαλιστικές ιδέες στις αρχές της δεκαετίας του 1920. Αργότερα,το 194 διαβλέποντας κινδύνους από την αριστερή προπαγάνδα, είχε καταφύγει στα βουνά για να ενταχθεί σε ένα ένοπλο αντικομμουνιστικό κίνημα της αντιπολίτευσης που ονομάστηκε «Goriani».
Κατά την ανάγνωση του αρχείου, από το Φάκελλο  με τίτλο «Τέρας» η εγγονή του συνειδητοποιεί , όπως λέει η ίδια, πως οι μηχανισμοί, οι οποίοι εξεθρεψαν βία. καταπίεση και ρεβανσισμούς δεν έλλειψαν ποτέ από τη Βουλγαρία. Σε ένα φαντασιακό διάλογο με τον παππού της, οπτικοποιημένο με κινούμενα σχέδια, αποκαθιστά τη συλλογική μνήμη, που χάθηκε δημιουργώντας και ένα  χάσμα των γενεών.

 

 

 

 

 

3. Ιstanbul Echoes (100 min), Istanbul Echoes / Échos d'Istanbul 
Giulia Frati, Κανδάς/Γαλλία/Τουρκία
Οι μεταβολές στην τουρκική κοινωνία καθρεφτίζονται στη βίαιη αλλαγή του αστικού τοπίου στη μεγαλύτερη πόλη της γειτονικής χώρας. Οι πλανόδιοι πωλητές της Κωνσταντινούπολης , αλλάζουν χώρο, αλλάζουν κοινό και συνειδοτοποιούν ότι είναι δύθδκολο να αλλάξουν π[ραμάτεια. Τρεχουν Προσπαθούν να προσαρμοστούν  στις γρήγορες αστικές μεταβολές όταν οι γειτονιές τους καταστρέφονται και οι κάτοικοι εκδιώκονται μέσα σε 5 χρόνια.
Καθώς τα παλιά κτίρια και οι παραδόσεις εξαφανίζονται, αναπτύσσεται μια έντονη συνειδητοποίηση στις νεότερες γενιές και μια νέα φωνή αναδύεται μέσα από μια κοινωνικά δραστήρια ομάδα hip hop.